Paras köynnös paahteiselle paikalle

  • By Asta
  • 10 Jan, 2022

Köynnös paahteiselle paikalle rehevöittämään ympäristöä

Monista köynnöksistä on puutarhassa paljon iloa. Ne tuovat sinne rehevyyttä sekä kerroksellisuutta. Monet niistä kukkivat todella värikkäästi ja mikä parasta, niitä on saatavissa sekä monivuotisina että yksivuotisina. Hyvin suosittu ja tunnettu köynnös paahteiselle paikalle on villiviini. Sen hyviä puolia ovat peittävyys ja se toimii tontilla hyvänä näkösuojana. Kesällä se on kauniin vihreä, mutta syksyllä, kun varsinaista kukkien loistoa ei enää ole, villiviini herää henkiin sekä kruunaa ympäristön punertavalla värityksellään.

Hyvä köynnös paahteiselle paikalle on myös japaninkelasköynnös

Hyvin saman tyyppinen kuin villiviini on myöskin japaninkelasköynnös. Se on monivuotinen, nopeakasvuinen sekä hyvin peittävä. Sen versot kietoutuvat hyvin voimakkaasti asetettuun tukeen. Sille sopii kasvupaikaksi hyvin aurinkoinen paikka. Kesällä sen väritys on huumaavan vihreä ja syksyllä se tarjoaa aurinkoisena päivänä todellista väriloistoa ruskan sävyissä. Tämä upeus kannattaa laittaa kasvamaan mieluummin köynnöskehikkoa pitkin, sille se kasvustollaan tukehduttaa hyvin nopeasti tukikasvin hengiltä.

Kun köynnöksiä istuttaa, on hyvä heti alussa miettiä, miten sen saa esimerkiksi kauniisti kiipeämään seinää tai tukea pitkin. Tätä varten on olemassa köynnöspidike joka naulansa avulla saadaan kiinnitettyä joko tiili- tai puuseinään. Pidikkeiden avulla voi kasvua jopa ohjata haluamaansa suuntaan. Tosin jotkut köynnöskasvit kasvavat itsepäisesti juuri siitä, mistä ne haluavat. Pidikkeitä on paketissa useampia ja niiden kiinnittäminen onnistuu hyvin vasaralla.

Köynnöshortensia tai tarhaviinikärhö

Aurinkoisille paikoille sopivat myös köynnöshortensia ja tarhaviinikärhö. Hortensia on monivuotinen ja se kiinnittyy tukeensa hyvin. Se kasvaa suhteellisen hitaasti ja kukkii vasta useampia vuosia istutuksen jälkeen. Kukat ovat valkoisia ja kukinta on parhaimmillaan heinä-elokuussa. Tarhaviinikärhö puolestaan tarjoilee kukkaloistoa kellomaisilla kukinnoilla heinä-syyskuussa. Se tavoittelee kasvullaan korkeutta noin kolme metriä. Monivuotisena kasvina se viihtyy myös aurinkoisella paikalla. Kärhöjä onkin useita erilaisia ja ne ovat varsin kestäviä sekä helppohoitoisia.