Kevyet turvakengät suojana

 • 28 Sep, 2022

Kevyet turvakengät ja kypärä

Monissa ammateissa vaaditaan työkengiltä paljon. Niiden on oltava vedenpitävät, joustavat, hengittävät sekä lämpimät. Niistä pitää löytyä antistaattinen pohjarakenne, naulaanastumissuoja sekä turvakärki. Kaiken lisäksi niiden pitää tukea selkää eikä saada sitä kipeäksi päivän seisomisen jälkeen. Oikein valittuna kengät ehkäisevät selän ja hartiaseudun ongelmia. Vaatimukset eivät jää tähän vaan usein käyttäjät toivovat, että työkengät ovat muodikkaat sekä tyylikkäät. Miten kevyet turvakengät sopivat näihin vaatimuksiin?

Suojaavat ja kevyet turvakengät

Turvakengät mielletään sellaisiksi, joita käytetään erilaisilla työmailla tai olosuhteissa, joissa voi syntyä paljon erilaisia vaaratilanteita. Lisäksi Suomessa voivat sääolosuhteet olla hyvin vaihtelevat ja siksi vaativat. Raskaat ja epämiellyttävät kengät alkavat olla historiaa ja tilalle ovat tulleet kevyet turvakengät, jotka antavat hyvin suojaa, mutta ne ovat entistä miellyttävämmät käyttää.

Turvakengille on säädetty myös turvaluokitus ja niihin on olemassa standardit. Kenkien tulee täyttää vaatimukset ja niiden on läpikäytävät tietyt tarkastukset. Kaiken tämän jälkeen voidaan todeta, millaisiin tehtäviin ne sopivat ja voiko niitä käyttää omassa työtehtävässä täydellisen luottavasti.

Standardien ominaisuudet:

 • FO Ulkopohja kestää öljyä
 • TOECAP Varvassuoja
 • SR Pohjan pito
 • E Kantapään alla energiavaimennus
 • A Antistaattinen kenkä
 • WR Vedenpitävä kenkä
 • WRU Päällinen vettähylkivä
 • P Naulaanastumissuoja
 • HI Kuumuuden eristävyys
 • CI Kylmyyden eristävyys
 • HRO 300 Ulkopohja kestää kuumuutta, testattu 300 C asti
 • M Suojaus jalkapöydälle
 • ESD Suojaus sähköstaattiselta purkaukselta

Miten hoidat turvakenkiä oikein

Kenkien hoitamisessa kannattaa olla tarkkana ja samat ohjeet käyvät kaikille kengille. Silloin, kun kenkää laittaa jalkaan, kannattaa aina käyttää kenkälusikkaa, jolloin kantaosaan ei kohdistu painetta. Niihin tulee myös ylimääräistä hankausta, mikäli jalkinetta ei kiristä nauhoilla hyvin. Tärkeää on myös tuulettaa kengät käytön jälkeen. Jaloista tulee aina kosteutta ja vähitellen niistä aiheutuu hajuhaittoja. Poistamalla pohjallisen, tuulettuminen on huomattavasti tehokkaampaa.

Kengät keräävät myös likaa pintaansa ja jos sitä ei poista, se pinttyy hyvin äkkiä. Siksi lika kannattaa poistaa säännöllisesti kostealla liinalla tai pehmeällä harjalla. Tällöin on hyvä myös käsitellä jalkineen pintaa siihen sopivalla hoitoaineella. Jos kengät kastuvat todella märiksi, niitä ei pidä kuivattaa ainakaan lämpöpatterin päällä. Kengän pinta muuttuu kovaksi ja siihen saattaa tulla halkeamia.

Kastuneen kengän kuivattamisessa on järkevää käyttää kengän kuivaimia tai sanomalehteä, jos muuta ei ole tarjolla. On myös hyvä muistaa, että kengät kuivuvat parhaiten, kun ne laittaa kyljelleen eikä kärjet pystyssä, kuten usein näkee kuivatusta tehtävän. Kengät kuivaimet ovat erinomainen ratkaisu käyttää päivittäin, jos jalkineet ovat jalassa koko päivän. Online kasinot ovat turvallisia ja siellä ei tarvitse käyttää kenkiä lainkaan, mutta sieltä voi saada pienen voiton uusia kenkiä ja kuivaimia varten.

Mukavat, kevyet turvakengät

Nykyiset turvakengät ovat ominaisuuksiltaan mukavat kävellä ja niiden naulaanastumissuojat on valmistettu edistyksellisestä materiaalista. Pohja on notkea ja siksi niillä on miellyttävät kävellä. Turvakärki on monissa kengissä pakollinen ja siksi kevyet turvakengät ovat saaneet komposiittisen kärjen. Se tuo samaan aikaan kestävyyttä, keveyttä sekä ohuutta. Tämä ominaisuus on se, mikä tekee turvakengästä kevyen.

Turvakenkiä on saatavana matalina, puolivartisina, varrellisina sekä turvasaappaina. Malleja löytyy myös naisille. Kaikille yhteistä on se, että niiden arkipäiväinen käyttäminen on tehty yhä miellyttävämmäksi ja niillä pystyy liikkumaan koko päivän ilman ongelmia. Myös niiden tyylikkyyteen ja värivaihtoehtoihin on kiinnitetty huomiota. Vaikka niiltä vaaditaan suorituskykyä erilaisissa olosuhteissa, niiden mukavuus on omaa luokkaansa.

Laadukkaat turvakengät ovat hyvä sijoitus ja satsaus omaan hyvinvointiin sekä terveyteen. Parhaimmillaan ne ovat jalassa kuin lenkkarit. Aina ei edes päältäpäin välttämättä huomaa, että kyseessä on turvakenkä.